loader image

STICHTING

Logo Irist

“Een thuis even weg van huis”

Ons doel

Wanneer iemand in een gezin sterft, na ziekbed of ongeval heeft dat een enorme impact op het dagelijks leven en functioneren.

Na een periode van drukte, aandacht, regelen en alles wat er bij komt kijken na een overlijden komt het besef dat dat alles voor altijd is veranderd. Een periode van rouw breekt aan.

Om mensen in deze periode te ondersteunen bieden wij ons huisje aan om even tot rust te komen. De situatie te overzien, tranen de ruimte geven maar ook de goede herinneringen…

Mensen die niet meer de kracht of de middelen hebben om er even tussenuit te gaan maar dit wel heel hard nodig hebben zijn van harte welkom in ons dijkhuisje.

Even op adem komen en laten bezinken wat hun is overkomen, om daarna weer de kracht te vinden om door te gaan. Een beetje ruimte maken om even jezelf en je gezin terug te kunnen vinden ondanks alles…

Dat is wat wij willen aanbieden, een warm hart voor diegene die het even nodig hebben. Een eerste stap om dit leed te kunnen dragen in een nieuwe toekomst.

“Sinds jij er niet meer bent
ben je er meer dan ooit”

 

Hartjes Irist
Ons verhaal

“Een stichting ontstaat niet uit weelde. Daar gaat een gebeurtenis aan vooraf. Zo ook Stichting Iris’t.
Onze Iris is overleden tijdens een auto ongeluk in 2017, 19 jaar oud, onderweg naar een festival. Een lieve en creatieve meid met een groot hart die alles uit het leven probeerde te halen wat er in zat.

We liepen rond met een onmenselijk verdriet maar ervaarden ook de verbondenheid die ontstond tussen familie, vrienden, jeugd en mensen uit de streek.

Ondanks het gemis moesten we ons leven oppakken en zoeken naar een manier om het weer zin te geven. Toen we de “bucketlist” van Iris vonden was dat de eerste stap naar die zingeving. Een manier om toch iets goed te doen met alle ellende die ons was overkomen en afmaken waar zij aan was begonnen.

De meeste dingen op de lijst waren goed te doen, gesierd door eenvoud en een beetje lef (heb inmiddels een tattoo en ben uit een vliegtuig gesprongen..) Een ander doel op de lijst was;

“vrijwilligerswerk/goed doel”

 

Tja, dat moesten we dus zelf invullen.

Na het overlijden van Iris liepen wij tegen een aantal zaken aan. De kosten van de uitvaart, geen inkomen omdat je “even” niet kunt werken, emotionele uitputting en vermoeidheid en na een aantal maanden de behoefte om er even tussenuit te gaan. Even alles op een rijtje zetten. Huilen, lachen, zelfs ruzie maken en een manier vinden om dit nieuwe ongewenste toekomstbeeld aan te kunnen.

Dankzij de mensen om ons heen kon dit. We zijn met onze jongens naar een zonnig oord vertrokken om heel even rust te vinden.

Deze mogelijkheid heeft niet iedereen en vanuit dat oogpunt is onze Stichting ontstaan.

Wij willen mensen een weekje tot rust laten komen in ons huisje aan de dijk. Mensen die de middelen of kracht niet meer hebben om er even tussenuit te gaan maar daar wel behoefte aan hebben. Even  in een andere omgeving en even adem halen en ruimte vinden om met het gemis om te gaan.

De belangrijkste wens van de lijst is hiermee ingevuld. Het is een werkwoord geworden. Een doel waar inmiddels een heleboel mensen aan mee werken en wat volop in ontwikkeling is.

Voor ons is het misschien wel een manier om Iris voort te laten leven en weten dat haar veel te korte leven niet voor niets is geweest.

Dankbare groet,

Hermien en Marleen
en onze gezinnen!

Hermien en Marleen

Samen met m’n zus ben ik de uitdaging aangegaan om deze stichting op te zetten.
Dit omdat ik altijd trots ben geweest op m’n nichtje en haar herinneringen levend wil houden. Hoop dat ze dan ook een beetje trots op haar tante kan zijn.

Verbouwen, inrichten en vele andere werkzaamheden hebben we met veel liefde en passie uitgevoerd en altijd met een dikke vette knipoog naar Iris toe “.

Marleen

Irist Groede
Hoe kom je in aanmerking

Ken je iemand of ben je iemand die nood heeft aan een weekje er tussenuit na het verlies van een dierbare stuur een mail naar onze stichting of bel! We helpen graag.

U kunt ons ondersteunen!

Elke donatie die we ontvangen, wordt gebruikt om onze missie te ondersteunen om gezinnen te helpen bij hun natuurlijke rouwreis na de dood van een dierbare. Je steun, in welke mate dan ook, wordt zeer op prijs gesteld.

Je kunt doneren via IBAN nummer NL98INGB0009156996
ten name van Stichting Iris't,
o.v.v. " Donatie "

Bezoek Iris’t Winkeltje

Kaart pentekening Iris't
vrienden stichting iris't

Karin Hovestad

Cindy, Notaris van Goethem

Annelie van Dixhoorn-Hamelink

Eric en Nicole Versluijs

Rob, Marleen, Carmen en Sanne, Hoefsmederij Braspenning

Simon en Ellen Pladdet

Tom en Edwin Vinke, De Kromme Watergang

Ed en Monique van Os, Spaans restaurant ’tisboven!

Karin Boerman, Rent en Joy

Vanessa Gestels, Yoga studio

Hetty Cornelis, Vraagkracht

 

 

Monique Mussche, Nagelstudio Monique

Lisianne, Zuylen Uitvaart verzorging

Sonja en Johan, Bloemwerken Sonja en Ann

Donna Witte, Chocolade lekkers

Naomi de Croock

Bianca Fremouw

Sandra Thomas, Inner Wheel

Paul en Corrie Verdegem

Jean en Wendy, Hoeve Pallets

Christian Hensen

Pa en Ma Merk

En iedereen die ons een warm hart toe draagt en niet genoemd zijn.